Tehnologija na bazi kontrolisane modifikovane atmosfere MAP Bags
Voće koje se najčešće tretira
Osnove
Pakovanja pod kontrolisanom atmosferom za pošiljke smanjuje rast Botrytis cinerea (Grey Mold Rot) i ostale organizme koji uticu na pogorsanje kvaliteta ploda. Smanjuje se učestalost apsorbovanja i omeksavanja plodova u procesu post berbe.
Hladjenje plodova treba da bude pre nego što se upotrebi modifikovana atmosfera.
Tehnicke prednosti modifikovane atmosfere
Usporava metobolizam i proces zrenja kako bi se odrzao kvalitet na duzem vremenskom periodu,kontrolise uticaj gljivica jel kontrolise i smanjuje brzinu zrenja plodova.
Smanjenje fizioloskoh poremecaja. Visok nivo vlage unutar vrece (95%):
- Poboljsava fizicki aspekt voca tako sto osvezava i smanjuje ’bore’ plodova
- Minimalan gubitak tezine koji je obicno prouzrokovan dehidratacijom plodova.
- Logisticke prednosti
- Izbegava se bilo kakva kontaminacija prasine ili insekata tokom skladistenja ili tranzita
- Ispostavlja zasticenu atmosferu od momenta kada je zapakovana roba do momenta kada se vreca otvara u prodajnim objektima.
-Uvoznici moraju da imaju korektan pristup upravljanja sa paletama kako ne bi doslo do ostecenja vrece.