HYDRO COOLERI

 

MAP I PROIZVODI ZA OČUVANJE SVEŽINE PLODOVA

 

 Primena tehnologije podhlađivanja voća i povrća

Za očuvanje kvaliteta i svežine pojedinih vrsta voća i povrća važna je primena tehnologije podhlađivanja odmah nakon berbe.

Podhlađivanje je postupak brzog hlađenja u uređaju koji se zove Hydrocooler. Za ovu se tehnologiju često govori kao “šokiranje” ili “šok” hlađenje jer se u roku od cca 15 minuta temperatura plodova na primer trešnje ili breskve snižava sa +30°C na +2°C.

Takvim naglim hlađenjem zaustavljaju se biohemijski procesi raspadanja do truljenja. Treba naglasiti da istog časa nakon berbe započinje proces sazrevanja/propadanja, čija brzina zavisi o temperaturi ploda.

 

HYDRO COOLERI

 

Proces se ne može zaustaviti drugačije osim “šokiranjem” hladnom vodom ili hladnim vazduhom”
Bitna je razlika između ta dva pojma zaustavljanje procesa je jedno (hidro cooler) a drugo je usporavanje procesa (hladnjača). Uvek treba imati na umu da su temperature plodova u berbi 25 – 30°C.

Nakon izvršenog podhlađivanja voće ili povrće može biti u običnim komorama hladnjače standardnog režima 30 – 40 dana bez promjena kvalitete. Pojedini kupci odbijaju kupovine određenih voća i povrća ukoliko plodovi nisu prethodno tretirani u hydro cooleru.

Postoje više vrsta Hydrocoolera, ali najvažnija raspodela je na mobilne i stabilne. Takodje je veoma važno precizirati da li se u hydrocooler unose gajbe ili box palete jel i od ove stavke zavisi tipologija uređaja.

U zavisnosti od kapaciteta koji je potrebno obraditi, od 2.000kg/h do 6.000kg/h zavisi jačina hidrokulera i samim tim i veličina istih.

Hydro cooleri kao i linije za pranje, sortiranje, kalibrisanje i pakovanje voća i povrća spadaju u tehnologije posle berbe ili  “post raccolta”. Njihovo korištenje donosi veliku korist onima koji ih primjenjuju iako tek počinjemo da ih koristimo tek kada nam netko naredi npr. tržište – kupac.

 


 

[columns]
[column layout=”three”]

[/column]
[column layout=”three”]

[/column]
[column layout=”three”]

[/column]
[/columns]